Mitt nye beist, MonstrOkto’en!

(en fortsettelse fra dette innlegget)

Her er noen bilder av Oktoen jeg har bygd om til et nytt beist, dere kan lese mer om den forrige konfigurasjonen her:
TinyD byggeblogg: MK Quadro og Oktokopter

Den forrige utgaven ble bygget på en lett modifisert Mikrokopter Oktokopter ramme, denne holdt rett og slett ikke mål, både med tanke på motorkraft og tyngden på motorene. Ramma var ikke stiv nok, så jeg bestemte meg for å lage en egen oktokopter ramme fra scratch 🙂

Først ble jeg sittende litt foran PC’en for å tegne nytt senter til Okto’en, tanken var å øke diameter litt på senteret, samtidig tilpasse til 15*15mm bommer i stedet for 10*10 som er orginalt. Jeg passet også på at mkTR kamerastativet skulle passe på det nye senteret. Senteret freste jeg ut i 3mm karbon, det orginale senteret er i 1mm glassfiber, så her snakker vi økt stivhet!

 

Av bommer kjøpte jeg 15*15mm firkantrør fra Bauhaus på Liertoppen, disse kommer i 2 meter stykker, så dermed ble bommene 49,5cm lange for å ta høyde for skjærebredde. Oktoen fikk da en diameter på 104cm fra tipp til tipp, noe som gir ca 100cm fra senter til senter på propellene… nedenfor er et bilde med en 1,5L brus flaske for å gi et inntrykk av størrelsen!

 

Jeg ribbet den gamle Okto’en for motorene og gjorde en innsats for å få disse montert på de nye bommene. Motorene er E-Flite sine Power 15BL som leverer 40amp i peak og 32amp kontinuerlig!

 

Etter at motorene ble montert på bommene, så gikk jeg videre til å montere senteret på det nye monsteret, for å stive den opp ytterligere, så har jeg frest et stjerneformet senter som går inn i alle bommene. Samtidig som at jeg skrudde sammen senter, så limte jeg med PU lim for å få en mest mulig tight passform!

 

Nedenfor er et oversiktsbilde over MontstrOkto’en, her syns det at 10*4,7 propellene fra den gamle Okto’en er altfor små. For å havne i riktig last på motorene, så regner jeg med å prøve meg med 12*5 propeller, når disse er testet, blir det muligens å gå over til karbon propeller for få ytterligere respons med stivere propeller.

 

La PC’en ved siden også for å gi ytterligere inntrykk av størrelsen, maskina på bildet er en 11,6″ 🙂

 

Så falt jeg for fristelsen av å veie beistet og foreløpig veide det inn på 2,9kg, syns absolutt ikke det er ille i forhold til størrelsen og effekten på denne!

 

Det neste punktet ble å montere mkTR’en på MonstrOkto’en, samtidig som jeg loddet regulatorene, denne gangen gikk jeg for det store powerkortet til Mikrokopter, de har endelig kommet med et kort som er tilpasset til å ha to kondensatorer pr regulator, noe som skal gjøre det mulig med en peak belastning på 40amp som jo matcher motorene veldig godt!

 

Dette bildet viser tydeligere loddingene på senteret, jeg brukte 2,5kvadrat på motorkablene.

 

Etter at motorene var loddet kom neste steg som er montering av FC, NC og GPS enhet, her en foreløpig montering for å ta bilde 🙂

 

Så er beistet flyklart og for anledningen står det med familiens EOS 400D montert, kameraet ser egentlig ganske så puslete ut i forhold til MonstrOkto’en, men det er vel i grunn ikke kameraet sin skyld! 😉

 

Flyklar med kamera veier herligheten 5,2kg, det er inkludert 1kg med batterier, for jomfruturen og testing, så har jeg i utgangspunktet fløyet med de batteriene jeg har fra den forrige Oktoen og det virker som om de yter greit nok. Jomfruturen ble gjennomført i Oppsal Arena i forkant av NRK sin livesending i Morgennytt. Under sendingen og intervjuet fløy jeg et standard Hexakopter med to kameraer, da en kombinasjon mellom FPV kamera og en GoPro, dette for å demonstrere litt hva det kan benyttes til.

Etter jomfruturen kan jeg konkludere med at en stivere ramme har gitt mye mer crisp respons, så denne tror jeg kan bli kjapp med karbonpropeller i 12*5 🙂

En annen endring fra den forrige Okto’en er at MonstrOkto’en er satt opp med HoTT fra Graupner i stedet for Jeti. Jeg er i en fase hvor det meste kommer til å byttes over til HoTT og to av radioene mine er inne til ombygging… oppsettet fungerte veldig bra og Mikrokopter har virkelig lagt ting til rette for å benytte seg av Graupner sitt HoTT system, blant annet kan man flashe mottakeren via FlightControlleren!! Det blir nok noen turer innom Thorbjørn og Kåre fremover for å handle mer HoTT 😉

Jeg kommer til å ha med meg dette beistet på Modellflymessa i Ekeberghallen i morgen 29.01.2012.

 

Trond

(Neste post om denne finner du her)